Alt om Båt - Norges største båtportal
Annonser
Annonser
Temaside :

Havneguide for Telemark

Se også webkamera fra havner og marinaer i Norge og utlandet.
Vi samarbeider med Åsmund Tveit i Hallberg - Rassy klubben, og har lagt inn hans havneguide, her på BAAT.no. 
Åsmund Tveit ønsker også innspill fra lesere om flere havnebeskrivelser, samt eventuelle rettinger til de eksisterende. Har du bilder / kart er det også interessant.
Send tips til: Åsmund Tveit
Vi gjør oppmerksom på at hverken vi, Hallberg Rassy klubben eller Åsmund Tveit kan holdes ansvarlig for eventuelle feil / mangler i disse beskrivelsene. De brukes på eget ansvar.
Eventuellt tips oss om andre linker vi også burde ha med ! 

De fleste kartene er også tilgjengelig som pdf-filer, enkeltvis nedenfor, eller samlet her. Du kan også klikke på kartene og få vist det enkelte kart mye større.

JORDSBUKTEN
PÅ HÅØYA I KALVEN I LANGESUNDSFJORDEN. Her er det to "laguner", begge er dype nok for våre båter. Fenomenal havn. En av kystens perler. 

Håøya med jordsbukten
Håøya som pdf-fil

 

Håøybukta på N-siden av Håøya

Håøybukta
Håøybukta som pdf-fil

Svensvika/Siktesøya

Svensvika - Siktesøya
Svensvika som pdf-fil

Langesundsfjorden har mange fine idyller med skogkledde knauser ned mot vannet.

LØVØYSUND mellom Løvøy og Sandøy. Fint å ligge med baugline S i sundet.

ÅBYFJORDEN
SV av Langesund. En av kystens perler. Man kan ligge for svai i den innerste del en av fjorden eller ha baugline i land mot en eller annen av holmene eller landet i SV. Når du seiler forbi den innerste rekken av holmer i SV (SV av Katholmen), følg ledstreken i kartet, selv om det ved første øyekast kan synes noe unaturlig. 

Åbyfjorden
Åbyfjorden

Elvik - Åbyfjorden
Elvik som pdf-fil

Man kan også ligge for svai ved 4 - 7 m ved Elvik på S-siden av Åbyfjorden. Videre kan man ligge mot land N for Skokkeløy.

Tonerleia og Langårsund er blant denne kyststrekningens fineste farvann.

Tonerhavna
Tonerhavna

Tonerhavna
Tonerhavna som pdf-fil

Hafsund

Hafsund
Hafsund som pdf-fil

ELVIK nord av Vågøy har flytebrygger for handlende, SJØBUA MARINA. Her er plass til 250 gjestende båter, drivstoff-salg, stor dagligvarebutikk og pene og rene dusjanlegg, foruten vaskemaskiner, kafé og mastekran. 

VEST AV TVEITHOLMEN VED ELVIK er det fint å ligge på svai.

Prestvika
Prestvika
Prestvika spm pdf-fil

LANGØYKILEN på nordsiden av Langøy er en av de stilleste og fineste havner på kysten. Både Den norske Los og L.O.S. spesialkart har gode tegninger av innseilingen. Man kan ligge på svai eller mot svabergene i havna etter det første sundet. Videre kan man gå inn ytterligere ett sund, hvor man også kan ligge  på svai eller ha baugline i land. Her er det i syd en brygge hvor man kan ha baugline i land. Man kan også fortsette ytterligere et sund mot nord og ligge mot fjellet i øst eller mot de lave svabergene i vest, akkurat i sundet.

Ifølge kartet og "Losen" er det en kabel her i sundet. Så vidt jeg kunne se, ligger kabelen kloss opp i land, bare et par meter ut, slik at ankeret akterut ikke kan komme bort i kabelen. Det ligger bestandig båter her med anker akterut, så det er neppe noen fare. (Sommeren 1996 var kabelen visstnok lagt på land).

Langøykilen
Langøykilen (kartet i Den norske los er bedre)

Langøykilen
Langøykilen som pdf-fil

SKUTEVIKEN ligger på SØ-siden av Gumø S av Ramsdalen og er en fin havn. Man kan ligge for svai. Det finnes også mange steder man kan ligge med baugen inntil land og anker akterut. I kraftig S vind rett inn sundet har jeg sett at flere båter dregget ved en anledning.

Skutlevikkilen
Skutvikkilen som pdf-fil

Kreppa (Langårdsund) er en opplevelse å seile. På kartet kan det se trangt ut, men leia er ren og fin og lett å seile.

STRÅHOLMEN
er grunn, men dyp nok. Øya er svært vakker og sjarmerende. 

Stråholmen
Stråholmen

Jomfruland. Tårnbrygga har flytebrygger utenfor den indre havna, som vanligvis er full.

Schweigårdsholmen

Schweigårdsholmen
Schweigårdsholmen som pdf-fil

Skrata

Skrata
Skrata som pdf-fil

Skrata
Skrata - Jomfruland

KRAGERØ. Det er gjesteplasser på mange steder. Seiler man inn fra N, finner man flytebrygger med mange plasser. Seiler man inn fra S, er det mange plasser på flytebryggene utenfor Hotel Victoria. Her finner man dusj og vaskemaskiner ved å gå ut havneområdet gjennom porten, i det lille, gule murhuset.  Gå gjerne opp trappene fra handlestrøket og se på den gamle bebyggelsen, som er fint restaurert. Det er også fint å nyte utsikten fra toppen av Øya (Væten).

VENNEVIKEN på vestsiden av Skåtøy er en bukt hvor man kan ligge på svai. Ved innseiling til Venneviken, benytt følgende méd: Sydpynt Saltneven overett med sydpynt Tåtøy. Innseilingen til Eidkilen (båtkanal) går rett forbi, så det er mye trafikk om dagen og utover kvelden, men ikke om natten. Kanalen ble visstnok bygget for at leger i Kragerø skulle få kortere vei ut til Jomfruland. Havnen ligger bra til, nærme leia og neste åpne strekk ned til Risør. Det er nylig lagt ut en kabel i bukta, så nå skal man være forsiktig med å ankre der. Det er artig å ta jolla gjennom Eidkilen, som på grunn av en bro bare tillater lave motorbåter.

Vennervika
Vennervika som pdf-fil

VESTRE RAUANE er en fin havn, med nydelige svaberg. Jeg har gått med HR26 gjennom det smale sundet fra vest, men vet ikke om jeg tør gjøre det flere ganger. De andre innseilingene er greie. Man kan ha baugline i land (ringer) inne i "lagunen" under kartets fjelltopp. 

Vestre Rauane

Vestre Rauane
 Vestre Rauane

Vestre Rauane
Vestre Rauane (Kilde: Artikkel av Car E. Utengen i Seilas 5/2003)

Vestre Rauane
Vestre Rauane

Vestre Rauane
Vestre Rauane som pdf-fil

I GAMLE PORTØR HAVN i Stølefjorden kan man ligge med baug mot holmen ved Kirkegården. 

Gamle Portør Havn
Gamle Portør Havn

Gamle Portør Havn
Gamle portør havn som pdf-fil

Portør
Portør som pdf-fil

Når man går sydover de åpne strekkene (Kragerø - Risør og Risør - Lyngør), er det noen som foretrekker å gå nært opp til land. Risør - Lyngør er lett å gå langs land. Går man imidlertid et stykke ut, får man fordelen av den sydgående kyststrømmen, som kan være ganske betydelig.

Nyheter Artikler Tester

Utvalgte artikler

BÅTNYTTWebkamera

Annonser